DM i skills

Emil Wang er en af fire finalister ved DM i skills 2019, der skal dyste om at blive Danmarks bedste vvs-energilærling.

“Jeg har været dansk mester i enkeltstart – den gang var jeg hurtig, og det bliver jeg også her”

http://vvs-energiuddannelsen.dk/jeg-har-vaeret-dansk-mester-i-enkeltstart-den-gang-var-jeg-hurtig-og-det-bliver-jeg-ogsaa-her/#more-1339

Hvorfor vil du være vvs-energispecialist?
“Jeg har være elitecykelrytter i rigtigt mange år, men så blev jeg desværre skadet og var nødt til at skifte retning. Så startede jeg med at arbejde hos min far, som også er vvs’er. Og det var faktisk meget skægt, så efter et par år endte jeg med selv at gå i gang med uddannelsen.

I min fars firma startede jeg med at lave tag og blik, og det var egentligt meget hyggeligt at klatre rundt på et tag og lægge skiffersten og bukke zink og den slags, men jeg kan bedre lide den mere tekniske del af faget og at komme ud til kunder og  få ting til at virke.

Vvs-energispecialistuddannelsen er væsentligt sværere, end man går og tror. Det kræver f.eks. at man er ret teknisk begavet og kan regne. Der er masser af udfordringer både bogligt og praktisk, og så er det rart at uddannelsen veksler mellem skole og praktik, så man ikke bare sidder i et klasselokale på hele uddannelsen.”

Hvad er din største styrke ved en konkurrence som DM i Skills?
“Jeg går meget op i, at slutresultatet er lærkkert. Jeg kan godt lide, at tingene ser pæne ud og er sat lige op. Derudover er jeg meget målrettet. Når jeg får en opgave, er jeg koncentreret og bliver ikke så let distraheret. Jeg har været dansk mester i enkeltstart – den gang var jeg hurtig, og det bliver jeg også her.”

Hvordan vil du forberede dig?
Forhåbentlig kan jeg bruge nogle skoledage, hvor jeg kan kigge de gamle opgaver igennem og øve lidt på nogle af de discipliner, vi skal igennem – f.eks. utraditionelle bukkeradiuser og tilslutning af varmepumper.”

Se video af Emil Wang 2 dage før DM
https://www.youtube.com/watch?v=vfMWGtBVYtk

Åbnings ceremoni DM skill 2019
https://www.flickr.com/photos/skillsdenmark/sets/72157690736738403

Emil vil være Danmarks bedste VVS- energi specialist.
https://www.tv2lorry.dk/unge-med-skills/emil-vil-vaere-danmarks-bedste-laerling-indenfor-vvs-energispecialet-25?autoplay=1&fbclid=IwAR3upI6pgQv_TQefwORr_Wvmy5tuOmcelffGROeu1qc86HuwkB82cJx4TY4#player

Billede af alle deltagerne som vandt DM Skills 2019
https://www.tv2nord.dk/artikel/her-er-de-nordjyske-vindere

DM i Skills 2019 er afgjort

Her har unge fra hele landet dystet om førstepladsen i 43 forskellige konkurrencefag. Tre dage med hårdt arbejde, stress, sved på panden, en masse smil og ikke mindst fantastisk håndværk fra flere end 300 deltagere er slut.

Emil Wang har specialiceret sig i sin uddannelse til at opsætte og fintrimme fjernvarmeanlæg, solcelleanlæg og luft til varme anlæg. En uddannelse, der spiller ind i en grøn fremtid.

DANMARKS BEDSTE VVS-ENERGILÆRLING KÅRET

Emil Wang tog sejren ved DM i Skills i Næstved og kan dermed kalde sig for landets dygtigste vvs-energilærling. TEKNIQ Arbejdsgiverne håber, at den nye danmarksmester kan inspirere mange flere unge til også at vælge en erhvervsuddannelse.

Både spændingen og intensiteten var høj, da de danske mesterskaber for lærlinge, DM i Skills blev afgjort lørdag, hvor vinderne fik overrakt deres velfortjente præmier af statsminister Lars Løkke Rasmussen. Hos vvs-energilærlingene gik førstepladsen Emil Wang fra VVS & Taggruppen Entreprise i Rødovre, som dermed kunne indtage den store scene i Arena Næstved.

”Det er super fedt at have vundet. Konkurrencen var virkelig hård, og jeg følte mig slet ikke sikker på, at jeg ville vinde. Min nærmeste konkurrent lavede en fejl til sidst, som nok blev afgørende, men det var virkelig tæt. Da jeg blev færdig med min opgave, havde jeg fx kun fem minutter tilbage, så det kunne godt være gået galt,” sagde den 23-årige vinder.

DM i Skills har siden starten i 2011 udviklet sig til et kæmpe tilløbsstykke for både lærlinge, folkeskoleelever og forældre, der får et bedre indtryk af, hvad de mange erhvervsuddannelser har at byde på. Årets udgave var ingen undtagelse med over 51.000 gæster de tre konkurrencedage.

”Det er først og fremmest en sejr for mig selv og noget, som er virkelig fedt at kunne tage med videre i min karriere. Vi får at vide, at vi skal være rollemodeller for branchen, og selvom det ikke er noget, jeg er vant til, så tager jeg gerne det med,” sagde Emil Wang.

En vigtig øjenåbner

I alt deltog omkring 300 lærlinge fra 43 konkurrencefag i årets mesterskaber. Og ifølge brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne har DM i Skills en vigtig rolle, når det gælder om at få unge og ikke mindst deres forældre til at vende blikket mod erhvervsuddannelserne.

”Finaledeltagerne er de perfekte ambassadører for vores uddannelser. Emil og hans dygtige medfinalister understreger bare, hvor langt man kan komme med en erhvervsuddannelse. Eksempelvis elektriker- og vvs-energiuddannelserne er jo både spændende og teknisk udfordrende fag, hvor man for alvor får lukket op for en lang række karrieremuligheder. Det skal vi blive ved med at fortælle de unge, der står overfor at skulle vælge uddannelsesvej,” sagde Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, som repræsenterer 4.300 virksomheder inden for el, vvs og metal.

”Hvis vi skal holde gang i det økonomiske opsving, har vi brug for mange flere dygtige faglærte. Det er et budskab, vi ikke kan gentage for mange gange. Jeg synes i hvert fald at årets finalister har gjort, hvad de kan for at præsentere uddannelserne fra deres allerbedste side,” sagde Tina Voldby.

Skills 2019

  • Det første DM i Skills blev afholdt i 2011.
  • Det er Danmarks største uddannelsesevent og havde i år over 51.000 besøgende, da arrangementet blev afholdt fra den 4.-6. april i Arena Næstved.
  • Dette års arrangement satte samtidig ny rekord med 43 konkurrencefag (et enkelt mere end i 2018) og 17 demonstrationsfag.